JAARVERSLAG MEREDIA 2024

De Stichting Meredia spant zich in om mensen, man of vrouw, jong of oud en ongeacht hun culturele of religieuze achtergrond, met elkaar in contact te brengen. 

Uit ervaring weten we dat als mensen samen laagdrempelige activiteiten uitvoeren ze vrij snel en ongedwongen met elkaar omgaan en in gesprek komen. Daarbij zijn de eigen verhalen vaak een bron van inspiratie om met respect tot een dialoog te komen. Dit geldt voor al onze activiteiten. 

“Bekend maakt bemind” is niet voor niets ons motto! De dialoog blijft onze kernactiviteit.

Meredia is doorgegaan met haar projecten “Ik woon in de buurt”, “Naaiatelier” en de alom bekende “Interreligieuze activiteiten”. Een tijdelijk project was “Het Oekraïnehuis“ en na 9 jaar zien we ons genoodzaakt te stoppen met “de Manifestgroep “SchiedamVerwelkomtVluchtelingen”. Jaarlijks worden een aantal interreligieuze bijeenkomsten georganiseerd, op wisselende locaties. 

“Naaiatelier”  

Het naaiatelier voldoet nog steeds aan een behoefte. De basis van de naaibijeenkomsten is: samen praten in het Nederlands, elkaar beter leren kennen, elkaar leren vertrouwen en van elkaar leren. Wekelijks wordt het naaiatelier bezocht door gemiddeld 8 dames.

“We blijven in de buurt”

Eén van de langlopende Meredia activiteiten is het project “Ik woon in de buurt”. Dit project speelt in op de behoefte van nieuwe Schiedammers, waaronder de statushouders. Gezinnen en groepen, die in Nederland de weg zoeken en of kwijt lijken te raken, worden met kleine activiteiten ondersteund.

Het invoeren van de wet op de privacy heeft negatieve kanten, gegevens van statushouders mogen niet meer uitgewisseld worden. Mede hierdoor zijn er geen nieuwe contacten bijgekomen. Het project “ik woon in de buurt” is gestopt maar gaat door onder de naam “We blijven in de buurt”. Contacten met gezinnen vanuit allerlei landen zijn aangebleven. Doordat het contact wat langer is geworden mogen we hele mooie ontwikkelingen meemaken. Eén ervan delen we graag: 

“Vanuit het project “Ik woon in de buurt” ontmoette ik (Lenie van Eekelen) eind 2022 het Syrische gezin Murat, Fatma en Lina. Vanuit het idee “We blijven in de buurt” heb ik regelmatig contact met het gezin. Zij noemen mij intussen tante Lenie. Het is een contact waar we alle vier heel veel plezier aan beleven.

Het verhaal van Fatma, aangevuld door Murat. 

Hallo mijn naam is Fatma,

Wij zijn een gezin met Fatma, Murat en Lina. Lina is onze dochter. Ik ben 2 jaar geleden (december 2022) naar Nederland gekomen. Mijn man kwam drie en een half jaar geleden naar Nederland (december 2021).  Mijn man Murat heeft deze gezinshereniging voor ons in orde gemaakt. Wij vinden het heel prachtig om in Nederland te leven. Wij zijn direct begonnen met Nederlands te leren. Wij hebben snel Nederlandse mensen leren kennen. Tante Lenie is nu onze vriendin. Op dit moment gaat Lina naar de basisschool. Zij leert heel snel Nederlands en verbetert ons. Murat wilde graag als kok werken. Hij heeft nu een vaste baan als chefkok in “Het Paleis” in Schiedam. En Ik ga in september starten op het Albeda niveau 2. Mijn droom is om verpleegkundige te worden.  Het is een lange weg maar het gaat lukken. En Lina gaat ooit studeren.

Dit is ons verhaal Lina, Murat en Fatma.

“Het Oekraïne-huis”

Sinds begin dit jaar draait het Oekraïne-huis zelfstandig. De Oekraïense dames voelen zich steeds beter thuis in Nederland en weten de weg ook steeds beter te vinden; met hen is afgesproken dat ze nu het leeuwendeel van de organisatie op zich nemen. We hebben een uitbundig Sinterklaas met het dobbelsteenspel met elkaar gevierd bij Lenie van Eekelen thuis. We houden om de paar maanden contact met elkaar. We hebben afgesproken 4 mei met elkaar naar de dodenherdenking op de Plantage te gaan, waarna we elkaar 7 mei weer treffen.

Sinterklaas blijft voor alle leeftijden een gezellig feest

“Internationale Dag van de Vrede”

Zaterdag 21 september, de “Dag van de Vrede” genoten wij in de Muradiye moskee van een heerlijke maaltijd. Daarna hield Halil Karaslaan een inspirerende inleiding over het thema ”Vrede”. We werden meegenomen op een zoektocht naar de verbinding tussen verschillende religies om te laten zien dat vrede een universele waarde is die ons allemaal verbindt, ongeacht ons geloof.  

We werden verwend met al het lekkere eten wat weer klaargemaakt was en we kregen een rondleiding door de moskee.

Manifestgroep SchiedamVerwelkomtVluchtelingen

“Een warm welkom voor nieuwe Schiedammers”  

Op 23 juni was het een bijzondere dag voor ons team, want we hadden de gelegenheid om samen te werken met het Gemeentelijk Museum en de Stichting Zona Franca aan een hartverwarmend initiatief. Het was een dag waarop we onze nieuwste Schiedammers in het zonnetje wilden zetten om hen zo welkom te heten in onze gemeenschap. 

Na een rondleiding door het Museum, waar we de rijke geschiedenis en cultuur van onze stad konden ontdekken, was het tijd voor het uitdelen van welkomstgeschenken en welkomkussens aan de nieuwe inwoners van Schiedam

door vrijwilligers gemaakte welkomkussens
Foto’s gemaakt door Fred Ernst
Foto’s gemaakt door Fred Ernst

Deze geschenken zijn niet zomaar een aandenken; deze warme welkomstboodschap van onze gemeenschap is onze oprechte wens dat de nieuwkomers zich thuis gaan voelen in Schiedam. Het is een moment van verbinding en gemeenschappelijkheid, waarbij we kunnen laten zien dat in Schiedam iedereen wordt gewaardeerd en gerespecteerd. 

Dit evenement was een prachtig voorbeeld van hoe cultuur, gemeenschapsgevoel en gastvrijheid hand in hand kunnen gaan. En: het was voor ons allemaal een onvergetelijke ervaring.

Ontbinden van de Manifestgroep SchiedamVerwelkomtVluchtelingen

Mede door de gevolgen van de wet op de privacy, maar ook door te weinig opvolging zullen we tijdens de stadsIftar op 21 maart 2025 officieel onze groep ontbinden. Dank aan alle vrijwilligers die zich ingezet hebben voor dit mooie werk. Ook dank aan de fondsen o.a. Wijdoenmee.nu en de Gemeente Schiedam, hierdoor hebben we jarenlang dit mooie werk kunnen doen. Mocht er in de toekomst een beroep op ons worden gedaan dan willen we meedenken om tot een verbetering te komen van de leef en woonomstandigheden voor onze nieuwe medeburgers. 

“Mijmeringen voor de toekomst”

Stichting Meredia bestaat inmiddels 16 jaar en dit komende jaar organiseren we een aantal interreligieuze evenementen in nauw overleg met anderen. We leven in een wereld waarin steeds meer mensen hard en negatief over de ander praten. Vaak vragen we ons af, wat kunnen wij daarmee, wat kunnen wij doen?  

  • Het blijven geloven in de zachte krachten.
  • Het blijven geloven dat eens onze positieve reacties en activiteiten zoveel mensen raken dat er voor die mensen een andere sfeer ontstaat. 

Elke druppel van ons allemaal wordt toch heus een plas

Om tot een plas te komen organiseren we in 2025: De Iftar in het gebouw Het Paleis op 21 maart en op 24 mei 2025 een interreligieus evenement in het Theater aan de Schie, waar verschillende mensen en organisaties, met allemaal hun eigen geloofsovertuiging, laten zien wat hun beweegt, we naar zaken die ons verbindt kijken en we proberen in de toekomst te kijken. Wat kunnen wij? 

Rita van der Eijk-Lamein

Oekraïense gelukspoppetjes, die wij mochten ontvangen. We waren er blij mee en geven dit geluk door aan de Oekraïense dames en aan iedereen die een beetje geluk kan gebruiken.