De Stichting Meredia spant zich in om mensen, man of vrouw, jong of oud en ongeacht hun culturele of religieuze achtergrond, met elkaar in contact te brengen. Het is onze ervaring dat als mensen samen laagdrempelige activiteiten uitvoeren ze vrij snel en ongedwongen met elkaar omgaan en in gesprek komen. Daarbij zijn de eigen verhalen hun bron van inspiratie om tot meer respect en tot een dialoog te komen. Dit geldt voor al onze activiteiten. “Bekend maakt bemind” is niet voor niets ons motto!
De dialoog blijft onze kernactiviteit
Naast onze welbekende dialoog hebben we gaandeweg, gezien de grote behoefte, ook “hands-on” projecten geïnitieerd. Het afgelopen jaar is gebleken dat er meerdere, veelal grotere, organisaties dit soort projecten hebben opgestart. We hebben hieruit de conclusie getrokken dat we ons de komende jaren weer kunnen gaan richten op onze bekenden kernactiviteit “De dialoog”.
In het kader van onze authentieke Meredia-activiteiten verlenen wij ook nu weer steun aan activiteiten van derden, waaronder die van de Manifestgroep.
Langlopend project
Eén van de langlopende Meredia activiteiten is het project “Ik woon in de buurt”. Dit projectspeelt in op de behoefte van nieuwe Schiedammers (waaronder de statushouders) om praktische informatie over Schiedam te krijgen. Gezinnen en groepen, die in Nederland de weg kwijt lijken te raken, worden met kleine activiteiten ondersteund. Zo werken we aan meer verbinding met oud-Schiedammers.
Ook veel statushouders voelen die behoefte. Eén voorbeeld van activiteiten, om hen te helpen naar integratie, is door samen met ca. 10 vrijwilligers op weg te gaan en leuke dingen te doen. Daarbij wordt aandacht besteed aan de Nederlandse taal en aan het thuisraken in Nederland.
Interreligieuze bijeenkomsten
- Op 27 november zijn we bij elkaar geweest om stil te staan bij de slachtoffers van de Gaza-oorlog. We waren te gast in het inloophuis De Wissel
- Donderdag 19 oktober was er een mooie bijeenkomst, georganiseerd door het interreligieus beraad. Dhr. Wil Dullemond vertelde over een dorp in Israël tussen Tel Aviv en Jeruzalem in; dit dorp heet in het Nederlands de Oase van Vrede. Dit is een plek waar Israëliërs, Palestijnse christenen en moslims al sinds 1972 samenwonen.
Om hen te bemoedigen in deze moeilijke tijd hebben we met elkaar foto’s gemaakt voor onze groet aan Neve Shalom Wahat al-Salam. Zie de PDF. Voor meer informatie zie de Nederlandse Stichting Vrienden van Neve Shalom Wahat al-Salam https://nswas.nl
- Op 21 september vond onze 10e interreligieuze verkenningsbijeenkomst plaats. We waren deze keer te gast in de Grote of Sint Janskerk Schiedam, Lange Kerkstraat 37. Ons thema was gelijk aan het PAX-thema 2023 “(on)vrede, wat nu”. De ondertiteling: “Waar oordeel begint, eindigt de waarneming”. Mensen vanuit verschillende geloofsovertuigingen vertellen over dit thema. Tussendoor luisteren we naar muziekstukken. Deze bijeenkomst werd financieel mogelijk gemaakt door de Haella stichting.
- Op 19 maart stond de dialoogbijeenkomst met als thema Non-discriminatie gepland. Met medewerking van het Alevitisch Cultureel Centrum Rijnmond, de twee Moskeeën in Schiedam en vertegenwoordigers van andere geloofsgemeenschappen.
Het leek een mooie bijeenkomst te worden. Helaas vond in Turkije een verschrikkelijke aardbeving plaats waarbij ook families van de Turkse gemeenschap in Schiedam werden getroffen. Uit solidariteit werd besloten de bijeenkomst niet door te laten gaan en zijn er vele acties gehouden voor hulp aan de getroffen gebieden.
Rondleidingen Dorpskerk
Op 3 november hebben Jolanda Nooteboom, koster van de Dorpskerk, en Stichting Meredia een aantal rondleidingen in de Dorpskerk kunnen doen met 4 verschillende groepen van het Windas. Dit waren bijzondere momenten, waarbij we met de kinderen in gesprek gingen. Veel van deze kinderen behoren tot het islamitisch geloof; we zochten met elkaar naar overeenkomsten in het Christendom en de Islam.
Naaiatelier
De basis van de bijeenkomsten is nog steeds: samen praten in het Nederlands, elkaar zo beter leren kennen, elkaar leren vertrouwen en van elkaar leren.
Halverwege 2023 was de ruimte in het ONS-gebouw, waar het naaiatelier 2 jaar lang gebruik van kon maken, niet langer beschikbaar. We zijn verhuisd naar Wijkcentrum De Brug aan het Heijermansplein in Schiedam. Een plezierige ruimte met meer faciliteiten. Iedere dinsdagochtend wordt hier van 10.00 tot 12.00 uur een naaiworkshop gehouden. Er doen gemiddeld 8 dames aan mee onder professionele begeleiding van Janneke…. en Freya ………
Op 5 juli zijn we uitgenodigd bij de Damesgroep ……; deze groep komt op de woensdag wekelijks bij elkaar in het wijkcentrum De Brug. Ze doen daar allerlei leuke activiteiten en deze keer was het kijken naar traditionele kleding, die de naaisters vermaakt hebben, en de zelfgemaakte kleding. Leuk om te doen en leuk om naar te kijken.
Kussenproject ‘Hoe zit het bij ons thuis?
Dit zijn leuke bijeenkomsten; de nieuwe Schiedammers krijgen een rondleiding door het museum, waarna er onder het genot van een drankje en een hapje, een welkom-kussen en een mooie prenttekening werd uitgereikt. Zoals de situatie zich nu aan laat zien zal er nog 1 keer een soortgelijke activiteit worden georganiseerd.
Op 27 augustus mochten we in samenwerking met Gemeentelijk Museum, na een rondleiding door het museum, en Stichting Zona Franca welkomstgeschenken uitdelen aan nieuwe Schiedammers.
Oekraïnehuis in de Weerklank
Sinds april 2022 is het Schiedamse Oekraïnehuis in de Weerklank in Groenoord geopend. Daar verzorgt Meredia elke woensdagmiddag van 16 tot 20 uur een soort woonkamer voor vluchtelingen uit Oekraïne; ze kunnen elkaar hier ontmoeten, elkaar helpen en gezamenlijk eten.
De opbrengst van o.a. de collecte van het Nederlands Jenever-festival, ad € 650, en de ontvangst van de Anne-Marie v.d. Linden prijs in december 2022 maakte het mogelijk dat Meredia deze ruimte in de Weerklank ook in 2023 kon gebruiken.
Op verzoek van de dames zijn we begin oktober naar Yerseke geweest om een mosselkwekerij te bezoeken. We hebben de gelegenheid gekregen mosselen te proeven en hebben we heerlijk kunnen genieten in Yerseke, dankzij de vindingrijkheid van de dames. Ook zijn we bij de dames in huis geweest, ze waren heel blij dat ze in Vlaardingen in Mariia een woning hebben kunnen vinden.
- Uit dank voor het Oekraïnerhuis de Weerklank is de zelfgemaakte puzzel van Michelangelo aangeboden.
- De dames voelen zich steeds beter thuis in Nederland en weten de weg ook steeds beter te vinden; met hen is afgesproken dat ze nu het leeuwendeel van de organisatie zelf op zich nemen.
De Manifestgroep en Meredia
Wij maken plek
Nog steeds geen gemeentelijke reactie op het manifest ‘Wij maken Plek’ .
- Op 24 mei jl. heeft Rita van der Eijk-Lamein, namens Meredia, De Manifestgroep de gemeenteraadscommissie van Schiedam toegesproken. Ze stelde o.a. zeer teleurgesteld te zijn over het uitblijven van ook maar enige reactie op het manifest ‘Wij maken plek’, aangeboden op 15 november jl. aan burgemeester Lamers, toen voorzitter van de gemeenteraad en het college.
- Het manifest is door 25 Schiedamse organisaties ondertekend. ‘De dood in de pot’ noemde Rita het, temeer daar er over het onderwerp ‘opvang vluchtelingen’ niets te lezen was in het ambitiedocument (= collegewerkprogramma) en het college blijkbaar zonder ambities was m.b.t. de opvang van nieuwe vluchtelingen (waaronder kinderen) in Schiedam, die nu wonen in uitpuilende asielcentra.
- Burgemeester Lamers erkende dat er iets fout is gegaan wat betreft een reactie op het manifest ‘Wij maken Plek’. Hij vertelde dat Schiedam samenwerkt met Vlaardingen en Maassluis. Met deze steden zijn afspraken gemaakt, o.a. dat Schiedam zich met name op de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne concentreert; ‘We doen daarin heel veel, dat weet mevrouw van der Eijk ook van ons’.
- Vanuit GroenLinks (Yorick Haan) welke evenals de PvdA het manifest ‘Wij maken plek’ ondertekend heeft, werd nogmaals geopperd om een themabijeenkomst te organiseren over het Schiedamse Vluchtelingenbeleid.
- Monique Rotteveel (Lokaal onafhankelijk Schiedam) vroeg aan Rita of ‘het nooit genoeg is; Schiedam doet al zoveel waardoor onze jongeren geen woning kunnen vinden’. Rita reageerde daarop met het gegeven dat de asielcentra sinds afgelopen zomer overlopen en de minister een dringend beroep op gemeentes doet om een grotere bijdrage te leveren bij het opnemen van vluchtelingen. ‘Dat kan ook mevrouw Rotteveel niet ontgaan zijn’.
- Een themabijeenkomst lokaal vluchtelingenbeleid wordt intussen voorbereid, zo hebben we begrepen. We wachten een uitnodiging met grote interesse af.
Het inloophuis de Weerklank
- Wethouder Biekman op werkbezoek. In vervolg op het inspreken van Rita in de raadscommissie (zie eerder artikel) kwam op 12 juli wethouder Anouschka Biekman (D66) op werkbezoek in het inloophuis de Weerklank. Ook het Oekraïnehuis heeft daar haar bijeenkomsten. Naast kennismaken met de gebruikers sprak de wethouder met de ondertekenaars over de punten in het manifest ‘Wij Maken Plek’. Een mooi onderwerp voor een goed gesprek over hoe we in Schiedam met elkaar omgaan, over de opvang van vluchtelingen in onze stad en over de soms moeizame contacten hierover tussen de diverse vrijwilligersorganisaties en de gemeente. Het was goed om hierover met elkaar te praten; wat houdt ieder bezig en wat zijn de zorgen die Schiedamse vrijwilligersorganisaties hebben, wat we wel en niet zien gebeuren.
- De aanwezigen benadrukten graag met de Gemeente en de vrijwilligers rond de tafel te gaan. Samen naar oplossingen zoeken en aanpakken verzinnen zodat ook nieuwe Schiedammers een goede plek kunnen vinden in onze stad en zich hier thuis gaan voelen.
- De wethouder was onder de indruk van de vele vrijwilligers in Schiedam die zich belangeloos inzetten voor vluchtelingen en van de positieve denkwijze. Ze zegde toe na te gaan hoe aan dit werkbezoek een goed vervolg gegeven kan worden. Het nog niet ontvangen antwoord op het Manifest wordt als eerste rechtgezet.
- Donderdag 30 november hebben we op initiatief van gemeenteraadsleden een overleg gehad met de ondertekenaars van het manifest “Wij maken plek”. Deze avond vind zijn vervolg op 30 januari 2024 in het Stadskantoor bij de Raadscommissie Schiedam. De brief van het college daarop en het verslag van het gesprek tussen raadsleden en ondertekenaars van het manifest zijn geagendeerd.
Stichting de Stad uit
- De stad uit werd in het kader van 20 juni, de dag van de vluchteling, een tocht met de bus naar het strand van Hoek van Holland. Op 2 juli gingen we, met een goed gevulde bus, met flink wat kinderen, naar het strand van Hoek van Holland. Een uitje dat ons werd aangeboden door de Stichting De Stad Uit. Het was ontzettend leuk, we hebben met elkaar gekleid en allemaal zee-figuren gemaakt.
- Ook hebben we gewandeld; onderweg mochten er bepaalde bloemen geplukt worden. Daar is later thee van gezet. Aan de waterlijn kregen we uitleg over schelpen en over wat duizenden jaren geleden daar terecht is gekomen en nu wordt gevonden.
- Kortom, een feestdag mede dankzij het mooie weer en niet te vergeten… Stichting De Stad Uit.
Dag van de Rechten van de Mens 9 december
- Op 9 december hebben we dit jaar weer stilgestaan bij de Dag van de Rechten van de mens. We waren te gast in Hotspot-Hutspot.
- Benji de Levie, uit Rotterdam, nam ons mee naar de actualiteit van dit moment. Hij is o.a. bestuurslid van de Stichting Palestina, een Stichting die zich inzet voor humanitaire steun in Palestijnse gebieden en in vluchtelingenkampen.
- Elly en Frans van Rooijen vertelden hun verhaal, het verhaal van mensen die hun huis openstellen voor statushouders.
- Marcelle Jansen en Henny van Wieren werden door Ed geïnterviewd over wat nu precies de Dag van de rechten van de mens inhoudt.
- Rond 21.00 uur keken we naar de voorstelling “het vergissingsbombardement” door Anne Rats en een aantal jongeren van het toneelgezelschap de Stokerij. Het is wederom een avond om niet te vergeten.
Ten slotte
Ook dit jaar wordt het werk van Meredia mogelijk gemaakt door giften van het Haella Fonds, het De Groot fonds, de Gemeente Schiedam, de Nederlands Hervormde kerk, het Jenevermuseum, de stichting Voormalig Hervormd Rusthuis, de Stichting ‘Zijn’ en vele donateurs. Het werk van Meredia is niet alleen mogelijk door de giften van fondsen en organisaties maar vooral ook door de inzet van de vele vrijwilligers.
Als ik terugkijk op het afgelopen jaar en afgelopen jaren merk ik steeds weer dat er veel mensen zijn met goede bedoelingen die graag iets willen doen voor anderen. Het zijn de werkzaamheden en ideeën van de vrijwilligers, die veel willen betekenen voor hun medemensen. Zij zijn de smeerolie in onze maatschappij.
Ook 2023 was weer een bijzonder jaar. We gingen door met datgene waar we goed in zijn: activiteiten organiseren voor mensen met verschillende achtergronden en het faciliteren van activiteiten samen met andere organisaties, zodat zoveel mogelijk mensen gebruik kunnen maken van het vele dat georganiseerd wordt in Schiedam.
In 2024 gaan we door met onze activiteiten, waarbij de dialoog voorop staat en de activiteiten vanuit de Manifestgroep Schiedamverwelkomtvluchtelingen en het Interreligieus Beraad onze speerpunten zijn.